Rentefond

«Jeg kan ingenting om rentefond, så dette styrer jeg unna».

Hva er rentefond?

Rentefond er fond som investerer i rentepapirer som obligasjoner, sertifikater og bankinnskudd.

«Jeg kan ingenting om rentefond, så dette styrer jeg unna». Det gjør ingenting om du har lite kunnskap om de forskjellige undergruppene et fond investerer i. Det er nettopp vi som skal gjøre denne jobben for deg. Det er vi som skal utforske hvilke markeder og bedrifter som på sikt gir den beste økonomiske gevinsten. At vi sprer ut pengene dine på flere områder gir en redusert risiko, men du vil fremdeles sitte igjen med høyere avkastning enn hvis du hadde latt pengene stå på en konto i banken.

 

Beste rentefond – Heimdal Høyrente

Heimdal høyrente investerer hovedsakelig i rentebærende verdipapirer utstedt av norske selskaper, myndigheter og institusjoner (høyrenteobligasjoner). De siste tre årene har fondet levert en gjennomsnittlig årlig avkastning på ca. 8%. Det betyr at pengene dine vokser uten at du tar for stor risiko, samtidig som det er et tryggere alternativ.

I september 2021 ble det tatt inn to nye selskaper i fondet, Jøtul og Grøntvedt. Peisprodusenten Jøtul, er en sterk merkevare og har de siste 12 måneder levert god drift. Grøntvedt er et verdensledende pelagisk selskap med spesialisering innen sildeprodukter, og har levert stabil drift over flere år. I løpet av de neste 6 – 12 månedene skal selskapet børsnoteres.

Fra før investerer Heimdal Høyrente i selskaper som:

  • Ekornes, største møbelprodusenten i Norge og eier av merkevarene Ekornes, Stressless og Svane.
  • Grilstad AS, som er blant Norges største produsent av kjøttprodukter, og markedsleder på spekevarer i Norge.
  • Andre selskaper på listen er shippingselskapet Teekay og fergetjenesteselskapet Fjord1.

«Hvilket rentefond passer best for meg?»

Alle har ulikt utgangspunkt når det gjelder fondsparing. Hva som passer best for deg trenger nødvendigvis ikke passe best for din bror, partner eller venninne. Dette er blant annet basert på livssituasjon og målet ditt med sparing og investering.

Vi har gjort det enkelt for deg – Vår fondstest tar deg gjennom fire steg, og gir deg en anbefaling på hvilket av våre fire fond som kan være aktuelt for deg å investere i.

Fordeler med å spare – Rentes rente

Har du noen gang hørt noen si «jeg angrer på at jeg begynte å spare»? Nei, ikke vi heller. Det finnes mange typer sparing. Kort eller langsiktig, høyrisiko eller lavrisiko.

La oss i denne omgang fokusere på rentes rente – Hvorfor er dette spennende for deg?

Se for deg at du triller en liten snøball, etter hvert som du fortsetter å trille vokser den seg større og større. Se nå for deg at du sparer 1000 kr, og for hvert år som går vokser summen seg større enn det foregående året. Vi kaller dette for rentes rente-effekten. Rentes rente vil si at du får renter på allerede opptjente renter. Med andre ord, avkastningen du mottar hvert år reinvesteres slik at den skal fortsette å vokse eksponentielt (som vist på illustrasjonen nedenfor). På samme måte som snøballen vokser, gjør investeringene dine det samme.

rentefond

Foto: Shutterstock

La oss ta et eksempel.

Du som student eller ung voksen har fått en arv, lønn eller pengegave på 10 000 kr som du ønsker å spare og investere. Årlig avkastning ligger på 10%, dvs at du etter ett år har investert 1000 kr av de 10 000 kr. Hvor mye sitter du igjen med etter 5 år, dersom årlig avkastning fortsetter å ligge på 10%? Svaret for mange vil være 5000 kr. Men, etter 5 år vil din investering ha vokst med 6105 kr, og du vil sitte igjen med 16 105 kr. Hvordan? Fordi du får renter på de opptjente rentene fra året før – Og som nevnt, pengene dine vil da vokse eksponentielt. Altså, investeringen vil vokse for hvert år som går, akkurat som den snøballen som stadig blir større mens den ruller.

Se for deg hva dette vil ha å si for din langsiktige sparing. Hva venter du på? Ingen tid å miste.

 

Bonus tips

Kjenner du noen som trenger å komme i gang med sparing? Hva med å sette inn et engangsbeløp på ett av våre fond? Her et tips til å hjelpe folk du kjenner på veien:

  • Konfirmasjonsgave 
  • Bursdagsgave
  • Bryllupsgave
  • Dåpsgave