Tid for utbytte

Våren er høysesong for utbyttebetalinger. Seks av ti utbyttekroner som tikker inn til Heimdal Utbytte blir utbetalt i mars, april og mai. Fondets portefølje gir nå 6,4 prosent direkteavkastning.

Med «direkteavkastning» forstås det kommende årets utbyttebetalinger i forhold til dagens børskurser. De aller fleste selskapene i Heimdal Utbytte-porteføljen har nå

Sigurd Klev

rapportert resultater etter fjoråret, samt forslag til utbyttebetalinger basert på disse. Det er derfor ganske sikkert at disse utbyttene faktisk vil bli utbetalt.

Det som er mer usikkert, er hvor mye mer enn de nevnte 6,4 prosent direkteavkastning som vil bli utbetalt. Tidligere år har ekstraordinære utbytter blitt utbetalt; enten som følge av et ønske om å justere kapitalstrukturen eller som følge av ekstraordinært god lønnsomhet.

Flere av selskapene på Børsen (og i Heimdal Utbytte-porteføljen) kommer i tillegg til å kjøpe tilbake egne aksjer og på denne måten overføre kontanter til sine eiere. Slike programmer for tilbakekjøp reflekterer at kontant inntjening i børsselskapene er høyere enn det som trengs til vekst og daglig drift.

Noen investerer i utbytteaksjer for å få utbetalt utbytter. Vi investerer i utbytteaksjer med ønske og forventning om å få god risikojustert avkastning på investert kapital. Heimdal Utbytte utbetaler ikke utbytte til andelseierne. Utbyttebetalinger som blir mottatt fra porteføljeselskapene blir re-

investert i de selskapene som til enhver tid ventes å gi best mulig risikojustert avkastning på porteføljen, sett under ett.

Basert på fjorårets resultater og utbetalinger sett i forhold til disse, kommer selskapene i Heimdal Utbytte-porteføljen til å betale 65 prosent av siste års overskudd til sine eiere. Seks av ti utbyttekroner vil bli utbetalt de neste tre månedene.

Det er vel ikke utenkelig at en del av disse utbyttebetalingene vil finne veien tilbake til aksjemarkedet og bidra positivt til verdiutviklingen på Børsen utover våren.

Time will tell!