Alle venter på at det skal smelle

Heimdal Forvaltning vokser i ekspressfart, og i år har forvaltningskapitalen økt med 85 prosent. Deler av suksessoppskriften har vært å holde seg unna svensk eiendom.

Jens Sefland, Erik Hagerup og Sigurd Klev i Finansavisen

Stavanger-baserte Heimdal Forvaltning fikk konsesjon for å drive fondsforvaltning tilbake i 2013. Det tok lang tid før forvaltningskapitalen begynte å skyte fart, men nå er det virkelig vind i seilene for fondene under Heimdal-paraplyen.

«Mitt mål er å være med på å bygge opp et slagkraftig finansmiljø i Stavanger. Det er ikke bare i Oslo det skal være mulig å drive med finans», sa forvalter Erik Hagerup til Finansavisen for to år siden da forvaltningskapitalen var på én milliard kroner.

Ved inngangen til inneværende år var kapitalen økt til 2 milliarder kroner. I løpet av 2023 har Heimdal økt forvaltningskapitalen til nærmere 3,8 milliarder kroner, tilsvarende en oppgang på 85 prosent.

I dag består Heimdal Forvaltning av aksjefondet Heimdal Tinde, utbyttefondet Heimdal Utbytte og Heimdal Høyrente. 

Høy avkastning

For ti måneder siden hentet forvaltningsselskapet Sigurd Klev og Jens Sefland fra Landkreditt. Klev var mannen bak fondet Landkreditt Utbytte, mens Sefland jobbet med salg og distribusjon hos Landkreditt. Nå har Klev startet et utbyttefond, med akkurat samme strategi som Landkreditt.

Flaggskipet er Heimdal Høyrente som har en forvaltningskapital på 3,1 milliarder kroner, opp fra 1,5 milliarder ved inngangen til året. Hittil i år har fondet gitt en avkastning på 11,9 prosent, og er dermed på andreplass på Morningstars oversikt over norske høyrentefond.

– Det har vært et sterkt sug mot å få renteeksponering etter at pengemarkedsrenten begynte å stige. Vi har i tillegg unngått utbombede sektorer som svensk eiendom, som mange har vært skeptiske til. På toppen av det kommer fornøyde kunder som velger å investere mer i disse rentetider, samt nye kunder, sier forvalter Erik Hagerup.

Det er ikke bare høyrentefondet som kan vise til solide avkastningstall i år. Heimdal Utbytte er opp 14,3 prosent i år, og er nest best i sin klasse etter PLUSS Aksje. Aksjefondet Tinde har gitt en avkastning på 18 prosent siden årsskiftet.

Vektet opp i eiendom

Heimdal Høyrente har nå en yield på rundt 10 prosent etter forvaltningshonorarer med en kredittdurasjon på 2,3. Ved utgangen av august var de største investeringene Kistefos, DOF og Floatel International.

– Vi har en lavere risiko enn det nordiske markedet. Så kan folk argumentere med at jeg tar høy risiko siden vi sitter på aksjer i DOF. Tidligere har det nordiske høyrentemarkedet vært sånn at kreditorer har storsolgt aksjer etter konvertering, som har skapt et stort salgspress. Nå har imidlertid kreditorene blitt mer opptatt av å selge aksjene til riktig pris. Bare se på for eksempel DNB og Eksportfinans, sier Hagerup.

Under 10 prosent av Heimdal Høyrente er investert i eiendom.

– Vi har vektet oss litt opp i svensk eiendom den siste måneden. Vi har kjøpt litt senior usikret gjeld i Balder den siste tiden, hvor det er lav andel bankgjeld foran. En yield på 10 prosent i dagens marked tilsier ikke konkursrisiko, sier forvalteren.

Frykter ikke meltdown

– Hva tenker du om det som skjer i svensk eiendom?

– Problemet til svensk eiendom er at alle de store aktørene i London sitter og venter på at det skal smelle. Når alle tror det skal skje, blir sannsynligheten mindre. Jeg tror det blir opp til eierne om de vil forsvare posisjonene sine eller slippe til kreditorer. Både Balder og Castellum har sterk aksjonærbase, så spørsmålet er om de kommer til å hente penger eller selge eiendom for å nedbetale gjeld. Jeg tror også bankene kommer til å holde svensk eiendom kunstig i live i en tiårsperiode som de gjorde med offshore fra 2013, sier Hagerup.

Heimdal Høyrente er tungt vektet i olje og oljeservice, og mener sektorene er lite sensitive for renteoppgangen som har vært.

– Det som er fint med oljeservice er at sektoren har vært vant med høye renter siden 2013. Sektoren har både nedbetalings- og betjeningsevne, så renteoppgangen slår ikke like hardt på likviditetsbudsjettet som innenfor eiendom og industriselskaper, sier han.

Kjøp våre fond her.

Les artikkelen i Finasavisen her.

Les andre spennende nyhetssaker i Heimdal Forvaltning her.