Nekter å selge DOF-aksjer

Tirsdag blir en flodbølge av nye DOF-aksjer omsettelige. – Jeg ville ikke ha gjort jobben min hvis jeg hadde solgt nå, sier en forvalter, som avviser at det vil bli salgspress i aksjen.

 

Erik Hagerup i FA

Siden restruktureringen av nye DOF har drøyt 53 millioner aksjer vært i handel på Oslo Børs. Tirsdag kommer den ventede flodbølgen av nye 123,2 millioner nye aksjer i handel som er eid av kreditorene som konverterte gjeld til egenkapital.

– Da har kreditorene mulighet til å selge DOF-aksjer som de egentlig ikke ønsker å eie, og som de sannsynligvis har tjent gode penger på. Det er nærliggende å tro at mange av dem, som for eksempel kredittfond, ikke er langsiktige og vil selge seg ned og ut på sikt, sier analytiker Lukas Daul i Arctic Securities til Finansavisen.

Forvalter Erik Hagerup i kredittfondet Heimdal Høyrente, som sitter med DOF-aksjer for drøye 135 millioner kroner, avviser at fondet skal ut:

– Nei. Vi har blitt tilbudt å selge aksjene våre i mange uker nå, men vi selger ikke. Vi selger ikke på disse prisnivåene, for det er altfor billig. Aksjekursen må være mye, mye høyere enn dette for at vi skal selge, sier han, og fortsetter:

– Med mindre aksjekursen går over 75, kommer jeg til å beholde våre 2,5 millioner aksjer.

Salgspress

Daul på sin side venter ikke noe umiddelbart press på aksjekursen som følge av at mange skal selge seg ut.

– Dette vil skje over litt tid. Man kan dra en parallell til Seadrill- aksjen. Der gikk det over et år før enkelte hadde solgt seg ut, sier Arctic-analytikeren. Hagerup i Heimdal Høyrente viser til det fundamentale i sin begrunnelse for at han ikke skal selge:

– Det er veldig lite aksjesalg på disse nivåene. Jeg vet at «alle» har samme syn om at selskapet er for billig på disse nivåene. Men selvfølgelig, hvis det kommer store blokker til salgs, virkelig store blokker, kan det hende folk begynner å selge. Han fortsetter:

– Jeg tror ikke de store aktørene selger i markedet. Blant de største kreditorene som vil dukke opp på aksjonærlisten er internasjonale storbanker, DNB og statlige Eksportfinansiering Norge (Eksfin). Og skulle sistnevnte begynne et raskt nedsalg, tror Hagerup salget starter først etter stengetid:

– Hvis kursen går til 60 kroner, kan det hende det blir et stort salg med 10 prosent rabatt, eller noe.

Vil ikke selge

Forvalter Erlend Lødemel kontrollerer både Kreditt-fondet og høyrentefondet hos Fondsfinans, som har henholdsvis under 1 og drøye fire prosent av fondene i DOF-aksjer. Han viser til det solide business-caset, og avviser at fondet skal kaste ut DOF-aksjer tirsdag morgen:

– Vi har ingen spesifikk tidsramme for salg, og vil heller vente til kursene er der vi ønsker å selge, sier han. DOF har nå en netto rentebærende gjeld på rundt 15,5 milliarder kroner. Det som ble refinansiert tidligere i år, var i hovedsak gjelden på supplyflåten og subseaflåten som driftes ut fra Norge, som har en Nibor-rente med et påslag på 2,2 prosentpoeng.

– Og vi ser ingen bekymringer for refinansiering i nær fremtid. DOF har en gunstig gjeldsstruktur, sier Lødemel. Hensyntatt gjelden som ikke skal refinansieres, og den nedbetalingsplanen som er lagt til grunn, er det ifølge selskapet «bare» 3–4 milliarder kroner som skal refinansieres i 2025. Selskapet har lagt til grunn at det vil få en EBITDA på 4,6 milliarder kroner hvert år de neste tre årene, og at det årlig skal betale 1 milliard i renter, 0,8 milliarder i investeringer og 1,4 milliarder i «tvungne» avdrag («cash sweep»).

– Hvis du ser på den nåværende ordreboken deres, inntjeningsevnen etter investeringer og rentekostnader, så er det et fantastisk selskap, selv på 50 kroner. Og som forvalter på vegne av mine kunder, ville jeg ikke ha gjort jobben min hvis jeg hadde solgt nå, konkluderer Hagerup.

 

Les artikkelen her.

Kjøp våre fond her.