DN – Rentefond opp 17 prosent på ett år

Høyrentefond fortsetter opp mens flere obligasjonsfond presterer svakt. Slik velger du riktig rentefond.

TRE TYPER RENTEFOND:

Likviditetsfond, også kalt pengemarkedsfond, investerer i lånepapirer med kort løpetid fra solide selskaper, stat og kommuner.

Obligasjonsfond er en sekkepost av fond som investerer i mer langsiktige lånepapirer, fra både stat, kommuner og selskaper.

Høyrentefond, ofte kalt «high yield»-fond, er en type fond som investerer i lånepapirer fra mindre solide selskaper.

Norske privatinvestorer pøste hele 10,4 milliarder inn i rentefond i 2023. Vi investerte mer i rentefond enn i aksjefond, ifølge tall fra Verdipapirfondenes forening. Mange av fondene har gitt god gevinst, og aller høyest troner Erik Hagerup i Heimdal forvaltning. Høyrentefondet hans er opp 17,5 prosent det siste året. Det gjør at han knuser både de andre norske renteforvalterne – og Oslo Børs.

– Hvordan har du fått til dette?

– Det er ikke noe «rocket science», men jeg har vært heldig med tre posisjoner, sier Hagerup. Ikke alle rentefond har gitt god gevinst så langt. Flere obligasjonsfond har gitt mindre avkastning enn en vanlig sparekonto i banken. Så hvordan unngår du å bli skuffet over avkastningen i rentefondene dine? Mye handler om å finne frem i jungelen av kredittrisiko og durasjon.

Knallår for høyrente. Høyrentefond er de rentefondene som tar høyest kredittrisiko. Dette betyr at selskapene som høyrentefondene låner ut penger til har en høyere risiko for å gå konkurs. Som følge av høyere risiko mottar høyrentefondene også høyere renter for lånene sine. Avkastningen i høyrentefond har gått opp i takt med økende renter, men spesielt det siste året har avkastningen vært god. Hagerup forklarer at dette kommer av at investorene er blitt mer villige til å låne ut penger i høyrentemarkedet og at kredittpåslaget har falt kraftig. I tillegg er det noen ting som har gitt ham ekstra god avkastning:

  • Posisjonen i boligriggselskapet Floatel.
  • Aksjer i rederiet Dof som Hagerup er blitt sittende med etter restruktureringen.
  • Han har tatt gevinst i Balder eiendom og Heimstaden bostad etter at begge steg kraftig mot slutten av fjoråret.

2022 var et dårlig år, så jeg gikk inn i 2023 med en sammentrykt portefølje. Jeg skjønner det ikke helt selv, men vi har virkelig hatt stang inn nå, sier han.

Høy risiko – mer avkastning? Forvalteren mener investorer i fondet hans bør kunne forvente en avkastning på åtte-ti prosent neste år.

– Tar du mer risiko enn andre, siden du slår konkurrentene?

– Vi har ikke tatt så mye risiko. Vi sitter kanskje på en større konsentrasjon på topp ti posisjoner, men ellers er vi ikke veldig ulike konkurrentene mine. Så har vi hatt to prosent av fondet i aksjer, sier Hagerup, som mener det er viktig for et høyrentefond å kunne gjøre det etter å ha vært med på restruktureringer.

Det er ikke noe «rocket science», men jeg har vært heldig med tre posisjoner. 

Risikoen i høyrentefond er gjerne lavere enn i aksjemarkedet, men dette er blant de mest risikable rentefondene. Hvis du ønsker en investering som tåler en storm i finansmarkedene, bør du velge en annen type rentefond. De fleste eksperter anbefaler minst tre års tidshorisont på en investering i høyrentefond, men flere mener du bør ha en horisont på over fem år. Fordelene med nordiske høyrentefond er at renten på de fleste av lånene er flytende. Når renten stiger, slik den har gjort det siste året, bidrar dette til en høyere løpende avkastning i høyrentefond. Med andre ord: Durasjonen i disse fondene er lav.

Trygt likviditetsfond. Det er viktig å ta hensyn til risikoen når du skal velge rentefond, forklarer Mariann Stoltenberg Lind, som forvalter flere rentefond for Odin.

– Skal man bruke pengene i relativt nær fremtid, så ønsker man gjerne lave svingninger og stor forutsigbarhet for investert beløp. Da vil et likviditetsfond, som for eksempel Odin Likviditet, være hensiktsmessig, sier hun. Dette fondet har gitt en avkastning på drøye fem prosent det siste året. I obligasjonsfondene til Odin anbefaler hun å ha en investeringshorisont på minst ett år, men disse fondene investerer i solide selskaper. Med andre ord er kredittrisikoen lav.

– Så svingningene er fortsatt svært begrensede, og med en løpende avkastning på fem-seks prosent gir disse fondene god forventet avkastning i forhold til risikoen, mener Lind.

Argumenter for kort durasjon. Odin Europeisk obligasjon har litt mer renterisiko. I dette fondet har lånene litt lengre løpetid, eller durasjon om du vil, noe som øker risikoen. markedsverdien på obligasjonen din faller. Dette var grunnen til at obligasjonsfond falt kraftig i 2022 da rentene steg. Lind forklarer at rentefond med kort durasjon har prestert best de siste årene, nettopp fordi rentene har steget. Hvis renten faller mer enn markedet har priset inn, vil det kunne lønne seg å investere i fond med lengre durasjon, forklarer Lind. Dette vil også være gunstig dersom økonomien går inn i en krise, for da vil gjerne rentene falle.

På den annen side viser hun til: La oss si du kjøper en femårig obligasjon til fem prosent rente. Så stiger rentene i markedet, og en tilsvarende obligasjon gir plutselig syv prosent. For å få solgt din obligasjon må du ned i pris, og at korte renter nå er høyere enn lengre renter, noe som gjør at den løpende avkastningen er høyere på lån med korte bindinger.

– Med mindre man tror sentralbankene skal kutte mer i styringsrentene enn det rentemarkedet priser inn, finnes det altså også gode argumenter for å holde renterisikoen lav. Hva som passer den enkelte investor vil dermed henge sammen med hva man har av øvrige investeringer og økonomiske forpliktelser.

Les artikkelen i PDF-format her: Rentefond opp 17 prosent på ett år

Kjøp våre fond her.

Disclaimer: Dette dokument / innhold er distribuert til kunder i verdipapirfond under vår forvaltning eller personer og foretak i kontakt med forvaltningsselskapet. Vi gir ingen anbefalinger om kjøp eller salg av verdipapirer. Historisk avkast­ning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ så vel som positiv. I forkant av investering i verdipapirfond anbefaler selskapet å lese nøye fondets prospekt, vedtekter og nøkkelinformasjon. Prospektet, vedtekter og nøkkelinformasjon bør leses i sammenheng for å få et komplett bilde av verdipapirfondets risiko- og investeringsprofil.