Finansavisen – Årets beste aksjefond

Så langt i år har Sigurd Klevs Heimdal Utbytte levert en avkastning på nesten 20 prosent. Investeringsstrategien handler om å finne aksjer som tikker av fem bokser

Utbyttefondene fortsetter å brilgjere første halvdel av 2024 etter fjorårets suksess. Blant de mest lukrative aksjefondene hittil i år troner Heimdal Utbytte øverst på Morningstars liste.

– Det skyldes min måte å forvalte aksjer på, som jeg har holdt på med siden jeg startet med Landkreditt Utbytte i februar 2013, sier porteføljeforvalter Sigurd Klev i Stavanger-baserte Heimdal Forvaltning.

Fondet har så langt i 2024 oppnådd en avkastning på 19,6 prosent pr. 26. juni. Til sammenligning er Oslo Børs’ fondsindeks opp 7,8 prosent.

– Det jeg gjør er å fokusere på selskaper som er store, likvide, lønnsomme, rimelig priset og som betaler utbytte. Det er ikke verre enn det, sier Klev.

Fondet er bare litt over halvannet år gammelt, men har siden oppstart oppnådd en avkastning på hele 43,2 prosent.

– Jeg har ingen ambisjon om å ligge på topp i noen avkastningsrangering. Jeg er opptatt av å levere en god risikojustert avkastning over tid til andelseierne, men at fondet ligger på topp er selvfølgelig gøy. Bak Heimdal Utbytte ligger det flere kjente fond med 16–18 prosents avkastning, deriblant Norse Utbytte, Alfred Berg Gambak og Pensum Norge.

Den som ler sist, ler best

Sigurd Klev forvaltet Landkreditt Utbytte frem 2022. På samme tidspunkt i fjor var det Landkreditt Utbytte som hadde levert høyest avkastning blant norske aksjefond. Den gang nådde Heimdal Utbytte akkurat ikke pallen med en fjerde plass på Morningstars liste.

Finansavisen spurte da Klev om det føltes surt å ha rømt fra vinnerfondet.
«Det er alle tiders. Flere av papirene de sitter på, kjøpte jeg inn», svarte han.

Vinneren for det første halvåret i 2023 er ikke lengre å finne blant de topp ti fondene med høyest avkastning i 2024, men tallene står fortsatt grønne. Landkreditt Utbytte nådde en avkastning på om lag 9 prosent de første seks månedene av 2023. Til sammenligning har de så langt i 2024 hatt en utvikling på 13,3 prosent.

Mange favoritter


– Jeg har mange favoritter, og det er summen av dem jeg håper skal fortsette å levere god avkastning i fremtiden. Jeg driver i mindre grad med stock picking enn andre. Jeg tenker det er hipp som happ hvilke hjul på vognen som trekker til enhver tid, men at vognen går fremover på et eller annet vis er viktig, sier Klev.

Fondet har cirka en fjerdedel vekting i bank. Heimdal Utbyttes største posisjoner er SpareBank 1 SMN, Aker BP og SpareBank 1 SR-Bank. Likevel understreker forvalteren at det ikke nødvendigvis er sektoren som har tiltrukket ham til selskapene i
porteføljen.

– Bank er en sektor som over tid har hatt god lønnsomhet og har en begrenset risiko sammenlignet med mye annet. Jeg liker alle selskaper som leverer avkastning til fondet. Det er fondets idé å spre risikoen. Jeg vet lite om hvem som blir vinneren de neste ukene eller månedene, men jeg er ganske trygg på at over tid vil lønnsomme selskaper levere god risikojustert absolutt avkastning. Og det er det de senere tallene viser, sier han.

Les artikkelen som PDF her: Artikkel_Finansavisen_Superforvalteren_Slår_Til_Igjen

Kjøp våre fond her.

Siste nyheter

Kontakt oss