Forvalter årets beste aksjefond

Med utsikt over Mandalselva forvalter han årets beste aksjefond

Fra Inhaus i Mandal forvalter Sigurd Klev landets beste aksjefond hittil i år. Etter 30 år i Oslo, var det paradigmeskiftet under pandemien som gjorde hjemkomsten mulig.

– Det er selvfølgelig gøy å ende øverst på en slik rangering, men samtidig er det små marginer i denne bransjen, sier porteføljeforvalter Sigurd Klev i Stavanger-baserte Heimdal Forvaltning.

Heimdal Utbytte topper Morningstars liste som det mest lønnsomme aksjefondet så langt i år. Utbyttefondene fortsetter å imponere i første halvdel av 2024 etter fjorårets suksess. Per 4. juli har fondet oppnådd en avkastning på 20,88 prosent så langt i 2024.

Bak Heimdal Utbytte ligger det flere kjente fond med 16–18 prosents avkastning. Blant annet Norse Utbytte, Alfred Berg Gambak og Pensum Norge. Det var Finansavisen som omtalte saken først.

Ydmyk forvaltning

– Jeg er helt ærlig ikke så opptatt av å trone øverst i noen avkastningsrangering, men selvfølgelig er det viktig å levere et produkt som kunder ønsker å benytte seg av. Historikken viser at de som ligger på topp i en periode, gjerne ligger på bunn ved en senere anledning. Dette skyldes normalt sett forvaltning med høy risiko, sier han.

«High risk – high reward», er noe mandalitten styrer unna. Selv har han fulgt samme oppskrift i snart tolv år, og blir for hvert år som går mer overbevist om at denne malen fungerer.

– Det finnes mange ulike filosofier for hvordan man skal forvalte penger. Måten jeg jobber på er sånn sett ikke veldig kompleks. For vår del handler det i bunn og grunn om å gjøre det enkelt og gjerne så kjedelig som mulig, sier han.

– Jeg prøver derfor å kjøpe aksjer i selskaper som er store og lønnsomme, uten for mye gjeld og som betaler utbytte. Siden oppskriften ble tatt i bruk, har jeg ligget på rundt 16 prosent avkastning hvert år, sier han.

Ifølge forvalteren er det tillit og forståelse blant kundene han lever av. Mandalitten understreker derfor at det selvsagt finnes risiko i hvilket som helst aksjefond.

– Alt nytt er så klart kult, men når vi først har gitt oss selv disse rammene, må vi følge dette til punkt og prikke. Vi kan heller ikke love noe som helst annet enn å gjøre så godt vi kan, sier han.

Kom aldri tilbake

Mandalitten har bodd halve livet i Oslo, men etter at koronapandemien sendte én etter én på hjemmekontor, streifet tanken om å flytte til hjembyen.

– Da koronaen kom, satte vi kursen til Mandal og hytta vår på Hille. Der satt meg og kona med hver vår pc og jobbet i flere uker. Allerede da merket jeg et paradigmeskifte som skjedde i arbeidslivet. At man faktisk kunne sitte hvor som helst å jobbe. Denne muligheten så jeg ikke før under koronaen, sier han.

I løpet av denne perioden fant han ut to ting; Etter 30 år i Oslo var han kommet hjem til Mandal for å bli, og at han aldri kunne ha maktet et permanent hjemmekontor. På det tidspunktet jobbet han i Landkreditt Forvaltning, og det var ikke helt uten motstand at han fikk lov til å flytte på seg.

– Jeg begynte derfor å se meg litt rundt etter kontorplass her i Mandal, og fant til slutt fram til Coworx, hvor jeg satt i en periode før jeg flyttet inn her på Inhaus, sier han.

Klev forvaltet Landkreditt Utbytte fram til 2022. På samme tidspunkt i fjor var det Landkreditt Utbytte som hadde levert høyest avkastning blant norske aksjefond.

Mater Inhaus med aksjetips

Styreleder og medeier i Inhaus AS, Peter Kjellby, forteller at Klev har hatt kontorplass i Bryggegata siden dag én etter åpningen i 2021. Han legger til at det absolutt har hatt sine fordeler å ha en av landets beste porteføljeforvaltere på huset.

– Flere av de som sitter her i dag har plassert penger i fondet hans for å si det sånn. Ukentlig skolerer han oss i hvordan fonds- og aksjeverdenen fungerer, sier Kjellby.

❞Denne muligheten så jeg ikke før under koronaen. Sigurd Klev

Klev håper og tror flere i «samme båt» får øynene opp for Mandal, enten som tilflytter eller tilbakevendende.

– Det som er fint, er at man i større grad enn tidligere kan jobbe fra hvor som helst. Mandal er jo Norges fineste by, så det er helt perfekt å ende opp her. Jeg registrerer at stadig flere tar med seg jobben utenfra, og jeg opplever definitivt at det finnes en god balanse mellom jobb og fritid her i byen. Slik jeg ser det, er det langt flere fordeler enn ulemper, sier han.

Fra 1,8 til 8 milliarder

Heimdal Forvaltning fikk konsesjon for å drive fondsforvaltning tilbake i 2013. I dag består Heimdal Forvaltning av aksjefondet Heimdal Tinde, utbyttefondet Heimdal Utbytte og Heimdal Høyrente. Men Heimdal Utbytte ble først etablert for halvannet år siden, og har siden den gang passert 45 prosent avkastning.

Da Klev tok over i aksjefondet, lå forvaltningskapitalen på 1,8 milliarder kroner. Med god hjelp og vurderinger fra gode kollegaer, har milliardbeløpet vokst kraftig.

– I dag er vi i ferd med å passere 8 milliarder. En avkastning på 45 prosent siden oppstart er jo svimlende høyt, og himmelhøyt over det man bør forvente på lang sikt, sier han.

– Tør du å spå hvor stor avkastningen vil bli ved utgangen av året?

– All fornuft tilsier at man ikke kan forvente 20 prosent avkastning i halvåret, men likevel er det nå utrolig mye penger som skal investeres. Retningen og forventningen til bedre økonomiske tider er der, og det hentes inn store beløp som nå står på sidelinjen. Det at renten fortsatt er høy, er jo et tegn på at det går relativt bra i dag. Jeg er optimist, men vil ikke komme med noen bastante målsettinger, sier han.

Etter at Finansavisen la ut sin artikkel om årets beste aksjefond 30. juni, har det tikket inn omtrent 20 millioner kroner daglig.

– Jeg har selv alle pengene mine i dette fondet, og ser på det som en pensjonsparing. Er man yngre enn meg, og ikke er dager unna 60-årene, gjerne med flere tiårs perspektiv, har ikke prosentendringene fra uke til uke noe å si, sier han.

Les artikkelen i PDF-format her: Med utsikt over Mandalselva forvalter han årets beste aksjefond

Kjøp våre fond her.

Disclaimer: Dette dokument / innhold er distribuert til kunder i verdipapirfond under vår forvaltning eller personer og foretak i kontakt med forvaltningsselskapet. Vi gir ingen anbefalinger om kjøp eller salg av verdipapirer. Historisk avkast­ning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ så vel som positiv. I forkant av investering i verdipapirfond anbefaler selskapet å lese nøye fondets prospekt, vedtekter og nøkkelinformasjon. Prospektet, vedtekter og nøkkelinformasjon bør leses i sammenheng for å få et komplett bilde av verdipapirfondets risiko- og investeringsprofil.

Siste nyheter

Kontakt oss