Jøtul reddes av obligasjonseierne

Oppkjøpsfondet OpenGate Capital skylles ut med badevannet når obligasjonseierne tar over Jøtul. Nå skal det jobbes med å selge selskapet.

–Målet vårt er å få igjen pengene og litt til, sier Erik Hagerup.

Les artikkelen i PDF her.

Av: ANDERS PEDERSEN BJERGAARD
anders.pedersen.bjergaard@finansavisen.no

«Peisgigant i knestående – får førstehjelp fra eierne», skrev Finansavisen i mai i fjor om Jøtul. Nå gjennomfører den tradisjonsrike peisprodusenten en omfattende restrukturering for å løse gjeldsproblemene.

Det går hardt utover eksisterende eier, det amerikanske oppkjøpsfondet OpenGate Capital, som har vært med siden 2018. Hele 562 millioner kroner i obligasjonsgjeld, inkludert renter og forfalte beløp, konverteres til egenkapital. Det medfører at OpenGate Capital blir helt utvannet, og obligasjonseierne vil eie 100 prosent av aksjene gjennom et nyopprettet holdingselskap.

– Det kom litt brått på at de ikke betalte rentene i januar. Men heldigvis hadde vi allerede etablert en gruppe av obligasjonseiere som var i dialog, fordi vi hadde sett tegn til at det kunne oppstå utfordringer. Refinansieringen som nå er blitt gjort, er en gamechanger, sier forvalter Erik Hagerup i Heimdal Høyrente.

Mye mindre gjeld Samtidig henter Jøtul inn 100 millioner kroner i ny likviditet gjennom et nytt obligasjonslån, med flytende rente på tre måneders Nibor pluss 6,5 prosentpoeng, med forfall om tre og et halvt år. Tegningen skjer blant de eksisterende obligasjonseierne og er fullt garantert. Som incentiv får garantistene et honorar på 4 prosent, betalt i form av obligasjoner.

Ytterligere 100 millioner kroner av den opprinnelige gjelden gjenutstedes som et nytt lån, med fastrente på 12,5 prosent og lavere prioritet. Dette beløpet tildeles kun de obligasjonseierne som bidrar med ny kapital.

Pareto Bank beholder sin rolle som hovedbank og viderfører en super-senior kredittfasilitet på inntil 100 millioner kroner, med førsteprioritet i pant.

Etter restruktureringen vil Jøtul ha rundt 280 millioner kroner i rentebærende gjeld.

– Det som er bra nå, er at selskapet får en langt sunnere balanse og betydelig mindre gjeld, sier Hagerup.

Vil eie snaut 10 prosent Hagerup mener at refinansieringsløsningen er god, og at den er konstruert slik at alle obligasjonseierne må bidra. Han stusser litt over at OpenGate Capital ikke tok initiativ tidligere.

– Jeg er ærlig talt litt skuffet over at OpenGate Capital ikke kom på banen og bidro med nødvendig likviditet for å få selskapet gjennom denne fasen. Heldigvis tok obligasjonseierne regien, sier Hagerup.

Heimdal Høyrente vil etter refinansieringen sitte med omtrent 9,8 prosent av aksjene i Jøtul.

– Det første vi vil gjøre, er å styrke styret med strategisk kompetanse. Deretter handler det om å utvikle selskapet og selge når vi får en god pris. Det vil også bli strukturert en incentivordning for nøkkelansatte, slik at vi motiverer de riktige folkene i selskapet, sier han.

Ifølge ham er det viktigste at Jøtul nå har likviditet til å produsere og bygge opp varelager.

– Hvis man ikke har penger, kjøper man inn mindre stål, produserer færre peiser og står tomhendt når høstsesongen starter. Det kan ikke skje.

Ikke-reviderte tall for 2024 viser en omsetning på 1.070 millioner kroner og et driftsresultat før av- og nedskrivninger (ebitda) på minus 48,6 millioner kroner. Til sammenligning var ebitda på pluss 236 millioner kroner året før.

Jobber mot salg – Hvor store verdier er det i Jøtul? – Jeg vil anslå at verdiene forsvarer en selskapsverdi på rundt 500 millioner kroner. Når støvet har lagt seg etter restruktureringen, tror jeg verdien for oss er omtrent på nivå med hvor lånet ble handlet fredag. Det betyr at jeg ikke forventer noen mark-to-market-tap i fondet vårt. Målet vårt er å få igjen pengene og litt til, sier han.

Når et mulig salg kan bli aktuelt, er ikke spikret i stein. – Jeg tror det finnes industrielle aktører som kan ha interesse for Jøtul. Hvis noen legger inn et bud, er de hjertelig velkomne. Samtidig har vi god tid. Vi kan eie dette i flere år om vi vil.

– En børsnotering da? – Det er absolutt en mulighet, men selskapet er foreløpig litt lite. En børsnotering nå ville kanskje gitt en markedsverdi på rundt 250 millioner kroner. Men hvis vi klarer å snu driften og få opp lønnsomheten, kan det være aktuelt med børsnotering mot slutten av neste år, sier han.

Uansett mener Hagerup at det viktigste nå er gjort: – Nå har vi tatt kontroll, sikret videre drift og trygghet for de ansatte. Det er tross alt en viktig industribedrift med stor betydning for mange. Jøtul solgte 49.400 peiser i fjor, så dette er ikke et lite selskap, sier han.

Jøtul, med aner tilbake til 1853, er en av Europas største peis- og ovnsfabrikker. Frem til 1977 var Jonas Gahr Støres familie på eiersiden. Det er fra salget av Jøtul han har sin mye omtalte formue fra.

Publisert i Finansavisen 1. April 2025.

Ta del i verdiskapningen i høyrentemarkedet. Les mer om Heimdal Høyrente her!

Kjøp våre fond her.

Opprett kundeforhold her.

Disclaimer: Dette dokument / innhold er distribuert til kunder i verdipapirfond under vår forvaltning eller personer og foretak i kontakt med forvaltningsselskapet. Vi gir ingen anbefalinger om kjøp eller salg av verdipapirer. Historisk avkast­ning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ så vel som positiv. I forkant av investering i verdipapirfond anbefaler selskapet å lese nøye fondets prospekt, vedtekter og nøkkelinformasjon. Prospektet, vedtekter og nøkkelinformasjon bør leses i sammenheng for å få et komplett bilde av verdipapirfondets risiko- og investeringsprofil.