Sigurds superavkastning

Sigurd Klev forvalter fondet som var best i Norge i fjor

Les artikkelen i PDF-format her: Sigurds superavkastning

Pengene strømmer inn, og avkastningen er over 60 prosent siden oppstarten i desember 2022. – Jeg prøver å unngå katastrofer, sier Klev.

Av: Erlend Kjernli (tekst og foto)
erlend.kjernli@finansavisen.no

Fra Mandal til milliardforvaltning

En hel by er i ferd med å våkne fra vinterdvalen, med skyfri himmel og en gradestokk som har nådd et tosifret tall. Vinterjakkene kan henges i boden, og de smale brostensgatene speiler seg i solskinnet. På et kontorfellesskap i sentrum har forvalter Sigurd Klev utsikt til leiligheten sin noen hundre meter unna. Den ligger der ute på piren og nærmest dupper i Mandalselva. Videre følger den 800 meter lange sandstranden Sjøsanden, et yndet sted for både lokalbefolkning og tilreisende.

Klev kom til Heimdal Forvaltning på tampen av 2022, og startet opp fondet Heimdal Utbytte med umiddelbar suksess. I 2024 toppet det Morningstars liste over de beste norske aksjefondene, med en avkastning på over 25 prosent. Fra oppstarten den 5. desember 2022 til i dag er avkastningen på over 60 prosent, noe som gjør fondet til det klart beste i Norge i denne perioden. Forvaltningskapitalen har gått fra null til 2,1 milliarder kroner.

– Det er gøy, og viser at vi gjør noe fornuftig, sier Klev.

Knuser indeks

Fondets strategi var ikke noe han kom på en sen desemberkveld i 2022, men noe han har jobbet med gjennom mange år som forvalter i Landkreditt. Tilbake i 2013 startet han fondet Landkreditt Utbytte med samme tankegang, der stikkordene er langsiktig tenkning. Ikke noe momentum, ikke startups, ikke noe small cap, men store, solide og etablerte selskaper av typen DNB og Gjensidige.

– Det er ikke sånn at jeg fikk en idé i dusjen i morges, og så kjøpte jeg ti prosent i for eksempel Norwegian. Det er en betydelig grad av stabilitet, sier Klev.

– Ingen selskaper skal vekte mer enn seks prosent, og ingen sektorer skal vekte mer enn 25–30 prosent.

Fra oppstarten av Landkreditt Utbytte i februar 2013 til i dag, kan Klev vise til en gjennomsnittlig årlig bruttoavkastning på 15,5 prosent. I den tidsperioden kan Oslo Børs Fondsindeks vise til en drøy tredobling av investert kapital, mens det for Klevs utbyttestrategi har vært nær en seksdobling. Tallene for både indeksen og utbyttestrategien er før forvaltningshonorarer. Inkludert kostnader kan Klev vise til en femdobling av den investerte hundrelappen.

– Filosofien har vist seg å fungere over tid.

Unngå katastrofer

Starten var tilfeldig. Landkreditt hadde et fond med norske aksjer som svingte voldsomt fra år til år, og selv etter et år med 95 prosent avkastning var det få som puttet pengene sine der.

– Da fikk jeg spørsmål fra en kunde om det ikke var mulig å etablere et fond med lavere svingninger.

Ideen var at hver enkelt aksje i seg selv skulle ha lav volatilitet. Klev gikk til kundene og sa at fondet skulle ha lavere svingninger og risiko enn børsen, men da måtte de også regne med lavere avkastning.

– Det skal jo være sammenheng mellom risiko og avkastning, men det viser seg at denne måten å investere på har gitt bedre avkastning enn børsen.

– Overrasket det deg?

– Ja, egentlig. Men erfaringen viser at gode selskaper ofte er bedre enn man tror. Og de dårlige er rett og slett dårligere enn man tror. Jeg prøver å unngå katastrofer.

En katastrofe kan for eksempel være å investere i et biotekselskap som raser mer enn 90 prosent når hovedstudien feiler. Som BergenBio nylig opplevde.

– De pengene får du aldri tilbake. Men hvis DNB eller Storebrand skuffer analytikerne et kvartal og faller ti prosent, vil de med tiden ta igjen det tapte og passere den gamle toppnoteringen. Jeg investerer kun i kvalitetsselskaper.

500 mill. på én måned

Men hva kjennetegner et kvalitetsselskap? Navnet på Klevs fond indikerer at en troverdig og forpliktende utbyttepolitikk er det første kriteriet. Videre skal selskapet være notert på hovedlisten, og det er krav til størrelse.

– Nå er det vel to selskaper i porteføljen som har en børsverdi på under fem milliarder kroner.

Det neste punktet handler om ledelsen.

– Jeg har ikke noe tro på å regne nåverdi ned til minste desimal. Det er en dynamisk prosess. Mye av verdiskapningen i en aksje er jo egentlig konsekvenser av beslutninger som ennå ikke er fattet.

Av 350 selskaper på Oslo Børs, er det 80 som passerer gjennom Klevs filter. Drøye 30 av dem har fått plass i porteføljen. I februar tok han for første gang inn svenske aksjer, fordi forvaltningskapitalen rett og slett er blitt så stor at han trenger flere aksjer å velge mellom. Pengene strømmet inn etter fjorårets suksess som Norges beste aksjefond, og den påfølgende omtalen i pressen.

– Jeg gikk inn på VG-fronten på julaften. Da var det en sak om ribbe eller pinnekjøtt, og en om Norges beste aksjefond.

I januar kom det inn nærmere 500 millioner kroner.

– De pengene må jo investeres, og det må skje hver eneste dag. Hodet var mer eller mindre sentrifugert, og jeg følte at det var i ferd med å gå over stokk og stein.

Han kunne kjøpt mer i aksjer som allerede var en del av porteføljen, men han var redd det skulle påvirke kursen.

– Jeg vil absolutt ikke skape min egen avkastning, så det tvang seg frem. Og nå er jeg veldig fornøyd, for det er jo som å gå inn i en godtebutikk. Uten å anstrenge meg veldig har jeg funnet 80 selskaper der også.
Fem av dem har fått plass i porteføljen.

To parallelle liv

Klev vokste opp i Mandal med en hjemmeværende mor og en far som aldri var hjemme. Faren var på sjøen elleve måneder i året frem til Klev var ti år gammel.

– Og når han var hjemme var det så mye han skulle gjøre, så han var egentlig ikke hjemme da heller.

Smaken av saltvann og sjø fikk han selv i ungdomsårene, da noen kamerater hadde fått seg en GH-14 med 20 hestekrefter. Nå har han og kona båt som dupper i vannet rett utenfor leiligheten. Det tar ti minutter å kjøre ut til hytta på en øy ute i skjærgården.

– Både fysisk og mentalt er det to vidt forskjellige steder.

I livet på land jakter han avkastning. Livet på hytta handler om potetdyrking, blåbærplukking og makrellfiske.

– Jeg føler jeg lever to parallelle liv.

Jo kjedeligere, jo bedre

Fondet var ned et par prosent i februar, men har nådd en ny all time high etter oppgang i mars. Over det neste året vil seks prosent av fondet tikke inn som utbyttebetalinger fra selskapene i porteføljen.

– Det er vedtak som skal stemples gjennom på generalforsamlinger, så det er mer eller mindre hugget i stein.

Fondets mandat tilsier at 15 prosent av kapitalen kan investeres utenfor landets grenser.

Karriere og valg

Etter barndom og ungdomsår i Mandal ble det Handelshøyskolen i Bergen. Første jobb var som analytiker i PreInvest i 1989, som senere ble en del av Carnegie.

– Da hadde det vært en periode med oppturer og nedturer, og dette var på slutten av nedturen. Siste halvannet år hadde jeg porteføljeansvar for to aksjefond, men så ble det nedbemanninger og jeg måtte ut.

Han ble journalist i Finansavisens spede start i 1992, før han dro over til Dagens Næringsliv. Men det tok ikke mange år før han ville tilbake til finansbransjen, og endte opp i Postbanken Verdipapirfond.

– Ingen trodde at den trauste banken kunne brukes til noe som hadde med aksjer å gjøre, men det kunne den definitivt. Banken hadde én million kunder, og de kom til postkontorene og tegnet aksjefond til den store gullmedaljen. Pengene fosset inn.

Fikk ny sjef – sluttet

Utenfor Buen kulturhus på andre siden av elven ligger det runde og oransje kunstverket «Denne rogna klekkes snart» og flyter i vannet. På bordet foran Klev ligger en liten kopi, med en påskrift som vitner om det som skjedde da kunstverket skulle avdukes. Noen hadde tagget «Fuck Mandal» på Rogna. Klev ler av historien, men har nok mer positive følelser for barndomsbyen han flyttet tilbake til.

Det startet med hyttekontor under koronapandemien, som fungerte så bra at han ble værende, selv om alle hans kolleger i Heimdal Forvaltning sitter i Stavanger.

– Det er helt uproblematisk. Jeg bruker tre kvarter på å kjøre til Kjevik Lufthavn, og bussen til Stavanger tar tre timer. Det er behagelig, for da kan jeg sitte og jobbe hele tiden.

– Du hadde suksess i Landkreditt. Hvorfor sluttet du?

– Hva er det man sier? Strategiske uenigheter? Jeg har ikke følt noe behov for å si så mye om hva som skjedde. Det er et tilbakelagt kapittel.

– Fikk du ikke fortsette på den måten du ville?

– Jo, men det er litt komplisert. Jeg fikk en ny sjef, og vi fant ikke en god måte å kommunisere på. Da var det like greit å gjøre ting hver for oss.

Videre vekst i Heimdal

Klev hadde lyst til å fortsette utbytte-konseptet og fant frem til Heimdal, som da var et relativt lite forvaltningsselskap i Stavanger. Men siden januar 2023 har Heimdals fem fond økt forvaltningskapitalen fra to til over ti milliarder kroner. Klart størst er Heimdal Høyrente med drøye 7,5 milliarder.

Nyhetene vitner om en mer usikker verden, noe også Klev har merket. I et par uker i slutten av februar og begynnelsen av mars sørget kundene for netto uttak av kapital fra fondet.

– Forhåpentligvis var det en forbigående hendelse. Noen sitter litt nærme døra, og noen har innløst, men de siste dagene har kapitalstrømmen snudd igjen.

Og utbyttestrategien nyter godt av den siste tidens endring i markedet. Etter en periode der vekstaksjer gikk til himmels og amerikanske teknologiaksjer viste vei, har det nå snudd helt.

– Både finans og energi har vist god utvikling, og det har vi mye av på Oslo Børs. Pengestrømmene har søkt mot europeiske – og også norske – markeder, og vi har sett en styrket kronekurs og svekket dollar. Alt dette bidrar positivt til verdibasert forvaltning og utbytteaksjer.

Pussing og polering

Tidligere i år rundet han 60, men dagen passerte uten fest eller fyrverkeri. Sannsynligvis satt Klev og kona på en bedre restaurant med god mat og en tilhørende vinpakke. De to tar ofte helgeturer for å oppsøke gode matopplevelser.

– Du får anstendig burger og club sandwich i Mandal, men det er ikke noen kulinarisk hovedstad.

Klev mener Kristiansand har et par bra steder, og at Stavanger og Oslo har mye å by på.

I en Morgan har de kjørt gjennom Danmark og funnet gode spisesteder i spesielt Århus. Nå om dagen bruker han litt tid på å gjøre båten klar til ny sesong.

– Jeg har hatt båt i flere tiår, men jeg kan ingenting. Pussing og polering har jeg satt bort de siste 20 årene, men i fjor sommer kjøpte vi faktisk en lagerhall til båten. Nå holder jeg på å polere den, men det vil nok ta litt tid.

«Et kjedelig liv»

Vi har beveget oss ut i sentrumsgatene for en liten bildeseanse. Klev har satt seg ned på en benk som er betalt av Christen Sveaas, som har en sterk tilknytning til byen. Milliardæren har opprettet et fond med formål om å «forskjønne og bevare» Mandal. Byen har våknet til liv, men Klev er gnien på å levere smil til fotografen.

– Jeg er ikke så glad i oppmerksomhet, som kanskje høres rart ut i denne settingen. Men jeg ser på det som en del av jobben, sier han.

– Jeg spiller ikke golf, investerer ikke i bitcoin og er totalt uinteressert i fotball. Det er et kjedelig liv du har foran deg.

Publisert i Finansavisen 29. Mars 2025.

Ta del i verdiutviklingen til utbytteaksjer på Oslo Børs.  Les mer om Heimdal Utbytte her!

Opprett kundeforhold her.

Disclaimer: Denne informasjonen er utarbeidet i markedsføringsøyemed. Dette dokument / innhold er distribuert til kunder i verdipapirfond under vår forvaltning eller personer og foretak i kontakt med forvaltningsselskapet. Vi gir ingen anbefalinger om kjøp eller salg av verdipapirer. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ så vel som positiv. I forkant av investering i verdipapirfond anbefaler selskapet å lese nøye fondets prospekt, vedtekter og nøkkelinformasjon. Prospektet, vedtekter og nøkkelinformasjon bør leses i sammenheng for å få et komplett bilde av verdipapirfondets risiko- og investeringsprofil.