DN – Her er forvalternes utbyttefavoritter

Resultatsesongen går i gang for fullt på Oslo Børs denne uken. Eksperter peker på to sektorer som trygge utbyttevinnere.

En portefølje bestående av trygge selskaper, med en troverdig og pliktoppfyllende utbyttepolitikk, kan sikre deg jevnlige inntektsstrømmer rett inn på konto. Men hvordan tar du del i utbyttefesten?

Det er duket for resultatsesong på Oslo Børs. En rekke tungvektere slipper tall fra årets andre kvartal de kommende ukene. DN har snakket med to forvaltere om potensielle utbyttevinnere.

Sigurd Klev er forvalter av fondet Heimdal Utbytte. Fondet har en diversifisert portefølje, med 50 forskjellige utbytteaksjer. På halvannet år kan han skilte med en avkastning på 43,2 prosent. I Klevs investeringsfilosofi står en risikojustert avkastning i høysetet. Porteføljen er full av tungvektere, som over tid har demonstrert en jevn inntektsstrøm.

– Hvis man går for langt ut på risikoskalaen er det ikke nødvendigvis gitt at man får betalt gjennom økt avkastning, sier han. Derfor foretrekker han trygge og forutsigbare selskaper som over tid kan vise til en lang utbyttehistorikk.

Trygge kandidater

For selskaper som kan vise til historiske overskudd og kontinuitet i utbyttepolitikken, ligger det implisitt en stor grad av forutsigbarhet i virksomheten, forklarer Klev.

– Jeg er veldig opptatt av å ikke velge selskaper som betaler store engangsbetalinger i utbytte, før det så sier stopp. Det kan være mer fornuftig å fokusere på de største selskapene som har noen år som utbytteselskap, og som gjerne ikke er så veldig fremoverlent.

Klev trekker frem bank og shipping som sterke kandidater denne resultatsesongen. Bakgrunnen er et vedvarende høyt rentenivå som er priset inn i Norges Banks rentebane. Kuttene er ikke ventet før starten av neste år, noe som trolig vil sikre gode utlånsmarginer for bankene i tiden fremover.

– Bankene sett under ett gir en direkte avkastning på mellom syv og 7,5 prosent og en inntjening på mellom 11–12 prosent. Til tross for en oppgang, er det fremdeles attraktive nivåer å gå inn nå.

Klev ser gode utsikter for de store regionbankene og DNB, som legger frem sitt resultat torsdag.

– DNB og de store regionbankene ser helt greit priset ut, og jeg tror de vil fortsette å levere avkastning som sprer seg godt i lang tid fremover.

Samtidig er ledigheten fortsatt lav, og så langt har ikke norsk økonomi vist betydelige tegn til nedkjøling.

– Her risikoen er størst

– De som kan og vil jobbe er i arbeid, og for bankene betyr det begrensede tap. Forholdene er noe mer usikkert i næringseiendom, men ellers er det ingen grunn til å frykte store tapsbomber i bankregnskapet slik markedet er nå, sier Klev.

En annen sektor som har hatt eventyrlig vekst det siste året, er shipping. De fleste shippingaksjene har gått som kule, sterkt drevet av høy etterspørsel i verdensøkonomien, lav flåtevekst og geopolitisk uro.

– Til tross for en betydelig avkastning i år, er det også her risikoen er størst, sier Klev.

Han får støtte fra Leif Eriksrød, senior porteføljeforvalter i Alfred Berg.

– Ratene er nå svært høye, og historisk sett har høye rater vart kortvarig i markedet.

Eriksrød peker på at prisene har svingt mest i spotmarkedet, altså delen av markedet hvor skipene opererer med kortest kontrakter. Grunnet mer volatile rater kan et «bærekraftig utbytte», som opprettholdes over tid, variere, forklarer han.

– Det er derfor utbytteyielden er så høy hvert år, siden ingen tør å vedde på at det kan fortsette på dette nivået.

Til tross for usikkerheter, ser han ingen store nedsider med det første.

– Det er overraskende at spottene har vært sterke lenge, men det er ikke noe som skal tilsi at det vil snu innen kort tid.

Les artikkelen i PDF-format her: Forvalternes utbyttefavoritter

Kjøp våre fond her.

Disclaimer: Dette dokument / innhold er distribuert til kunder i verdipapirfond under vår forvaltning eller personer og foretak i kontakt med forvaltningsselskapet. Vi gir ingen anbefalinger om kjøp eller salg av verdipapirer. Historisk avkast­ning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ så vel som positiv. I forkant av investering i verdipapirfond anbefaler selskapet å lese nøye fondets prospekt, vedtekter og nøkkelinformasjon. Prospektet, vedtekter og nøkkelinformasjon bør leses i sammenheng for å få et komplett bilde av verdipapirfondets risiko- og investeringsprofil.

Siste nyheter

Kontakt oss