Finansavisen – Utakt er verdens lønn

Jeg pleier å si: Utakt er verdens lønn! – og med det mener jeg at man bør tenke som en porteføljeforvalter, når man investerer langsiktig kapital, sier Klev i Heimdal Forvaltning.

Det betyr risikospredning, at man ikke legger alle eggene i én kurv,og den leksen der. Følgelig inkluderer forvalterens portefølje blant annet Sparebanken Vest, Mowi, Wallenius Wilhelmsen og Aker BP.

En suveren sparebank

Sparebanken Vest har levert overlegen kapitalavkastning gjennom en årrekke, og i de seneste fem årene er overskuddet før skatt mer enn doblet, forteller Klev. Egenkapitalbeviset har gitt nær 25 prosent gjennomsnittlig årlig totalavkastning i perioden. Forvalteren påpeker at konsernsjef Jan Erik Kjerpeseth er en tydelig leder med vekstambisjoner, lønnsomhetsfokus og gjennomføringsevne.

Mowi er på sin side verdens største lakseprodusent, med produksjonsanlegg spredt over store deler av verden og omfattende vertikal integrering, fortsetter han. Med jevnt økende global etterspørsel etter sjømat, stordriftsfordeler og en diversifisert virksomhet er Mowi et naturlig førstevalg i sektoren.

To gode kjøpsmuligheter

En tredje favoritt, Wallenius Wilhelmsen, er en stor aktør i bilfraktmarkedet, med 125 skip. Aksjekursen sank nylig, da EU innførte krav om registrering av import av elbiler fra Kina, men Klev ser muligheter for høy risikojustert avkastning. God balanse mellom etterspørsel og tilgjengelig kapasitet bør gi solid inntjening og utbytter de nærmeste årene, forklarer han.

Ellers liker jeg Aker BP, nå som analytikerne nærmest konkurrerer om å være mest negative til oljeaksjer. Klev viser til at selskapet eier andeler i felt med lave produksjonskostnader, er finansielt robust, ønsker å øke utbyttene, og tar grep for å øke produksjonen i Nordsjøen.

Anbefaler tre klassikere

Videre anbefaler Klev et knippe romaner der økonomisk utvikling er bærende elementer i fortellingene.

Den første er Knut Hamsuns «Markens grøde» fra 1917, der hovedpersonen Isak Sellanraa skaper sin egen lykke gjennom hardt arbeid og ukuelig pågangsmot, mens han rydder sin egen gård i utkanten av sivilisasjonen et sted i Nord-Norge.

Nummer to er Gabriel Scotts«Kilden», som ble utgitt ett år senere.Her møter vi fiskeren Markus, som er nederst på den sosiale rangstigen i et kystsamfunn på Sørlandet og lever et liv i pakt med omgivelsene, mens han funderer over verdier, relasjoner og meningen med livet.

Ellers er Falkbergets «Bør Børson Jr.» en fornøyelig skildring av en ikke altfor intelligent trøndersk landhandler, som etter diverse viderverdigheter befinner seg i hovedstaden, sier forvalteren.

Der møter han aksjespekulantene Zolen og Månen, og det går ikke godt…

Les artikkelen i PDF her: Artikkel_Finansavisen_2. april 2024_Utakt i verdens lønn

Kjøp våre fond her.

Siste nyheter

Kontakt oss